I projektet udvikles og afprøves en evidensbaseret skrivemetode i dansk kontekst. Metoden hedder Self-Regulated Strategy Development (SRSD) og har, som navnet antyder, fokus på at styrke elevernes skrivestrategier, mere præcist er fokus på makroniveauet under skrivning (skrivestrategier og tekstudvikling) for derigennem at styrke eleven som skriver. Metoden, som er fundet effektiv i internationale undersøgelser, men aldrig afprøvet i dansk skolekontekst.
Undersøgelsen gennemføres i den almindelige danskundervisning, og metoden er god for alle elever, men har vist sig særligt velegnet til elever med ordblindhed.
Med henblik på at belyse elever med ordblindheds udbytte af metoden undersøger projektet: Bliver elevgruppens tekster bedre? Hvordan oplever eleverne at anvende metoden? Med henblik på at belyse lærernes vurdering af metodens anvendelighed undersøger projektet: Hvordan vurderer de deltagende dansklærere anvendeligheden som skrivedidaktisk metode i dansk kontekst? Projektet anvender således kvantitativ metode til at undersøge, om tekstkvaliteten styrkes, samt kvalitative metoder til at undersøge elevernes oplevelse af metoden (interviews) og lærernes vurdering af anvendeligheden (interviews).
I projektet pilotafprøves metoden først i to klasser på én skole. Dernæst afprøves det i to klasser på hver af de seks projektskoler, og der er desuden seks kontrolskoler.
På kontrolskolerne foregår undervisningen, som den plejer. På forsøgsskolerne udfoldes SRSD-metoden som et skriveforløb i danskundervisningen på 6. årgang af klassens dansklærere i tæt samarbejde med skolens læsevejleder. Skriveforløbet bygger på allerede udviklede materialer (er dette et link?? emu, Skriftlig fremstilling målrettet ordblinde elever), som anvendes og tilpasses. Lærerne og læsevejlederen får, inden undervisningsforløbet bliver gennemført, et kursus i SRSD-metoden, ligesom de løbende får sparring, mens skriveundervisningen foregår.
Det er konsulenter fra professionshøjskolerne, som står for opkvalificeringen og samarbejdet med de deltagende dansklærere og læsevejledere. Der deltager en kontrolskole og en forsøgsskole knyttet til hver professionshøjskole. Pilotafprøvningen bliver gennemført af VIA UC.
Helle Bundgaard Svendsen
Do9cent og ph.d. ved VIA University College, Forskningscenter for Pædagogik og Dannelse, Programmet for Sprog og Literacy, faglig konsulent for NVL/NVOL
E-mail: hbs@via.dk
Tlf.: 8755 3278
Louise Rønberg
Lektor, Københavns Professionshøjskole
E-mail: lour@kp.dk
Tlf.: 4189 8684
Eva Theilgaard Brink
Lektor, Københavns Professionshøjskole.
E-mail: etbr@kp.dk
Pia Mortensen
Lektor, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
E-mail: pimo1@ucl.dk
Tlf.: 5115 5676
Ulla Olander Vangsted
Lektor, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
E-mail: uova@ucl.dk
Tlf.: 20373509
Mette Sofie Kirkedal Jensen
Lektor, UCN
E-mail: msj@ucn.dk
Tlf.: 7269 1817
Trine Liengaard
Adjunkt, UCN
E-mail: trl@ucn.dk
Tlf.: 7269 0509
Julie Fredsø-Rauer
Adjunkt, Professionshøjskolen Absalon
E-mail: jufr@pha.dk
Tlf.: 7248 1266
Stine Fuglsang Engmose
Ph.d., Professionshøjskolen Absalon
E-mail: stfe@pha.dk
Tlf.: 7248 1000
Helle Bonderup
Lektor, VIA UC
E-mail: hebs@via.dk
Tlf.: 2925 9956
Berith Ravnsgaard Christensen
Adjunkt, VIA UC
E-mail: BCHR@via.dk
Lene Illum Skov
Lektor, UC SYD
E-mail: LISK@ucsyd.dk
Tlf.: 7266 4259
Charlotte Christiansen
Lektor, UC SYD
E-mail: cchr@ucsyd.dk
Tlf.: 7266 3049
I projektet udvikles:
Ved projektets afslutning tilbydes dansklærerne på kontrolskoler et virtuelt kursus svarende til det, lærerne på forsøgsskolerne har fået. Dette er vigtigt af etiske årsager, for hvis metoden virker, er det vigtigt, at alle deltagende elever og lærere får adgang til den, uanset om de er på en forsøgsskole eller en kontrolskole.
Projektets resultater vil blandt andet blive formidlet på en temaside på nvol.dk målrettet lærerstuderende, dansklærere, læsevejledere og undervisere på læsevejlederuddannelsen. Sitet vil indeholde:
Pakken vil blive gratis tilgængelig på Nationalt Videncenter for Ordblindhed og andre Læsevanskeligheders hjemmeside (nvol.dk).
Projektet vil desuden blive formidlet på Nationalt Videncenter for Læsnings konferencer eller temadage, ligesom det vil blive præsenteret på danske og internationale forskningskonferencer.
emu (u.å). Skriftlig fremstilling målrettet ordblinde elever. Børne- og Undervisningsministeriet.
emu (u.å.). Når du skal skrive tekster (plakat). Børne- og Undervisningsministeriet.
Harris, K.R., & Graham, S. (2017). POW+TREE+TWA for Writing Persuasively from Source Text: Lesson Plans, Materials, and Tip. https://www.researchgate.net/publication/318116940_POWTREETWA_for_Writing_Persuasively_from_Source_Lesson_Plans_Materials_and_Tips_E-Chapter_to_accompany_Harris_Graham_in_press
Harris, K. R. & Mason, L. H. (2022): Self Regulated Strategy Development. Reading Soruce Materials to Learn and Write. I: Philippakos, Z.A. & Graham, S. (red). Writing and Reading Connections. Bridging Research and Practice. Routledge.
Projektet er støttet af Børne– og Undervisningsministeriets udlodningsmidler.