Det er helt afgørende, at man tidligt i grundskolen får øje på denne elevgruppe, herunder elever med sprogforstyrrelsen DLD. Men i dag har vi ikke de rette redskaber til at understøtte, at vi finder netop disse elever. Derfor er målet med projektet at udvikle en ordforrådstest, der kan anvendes i 0.-2. klasse, og som med stor sikkerhed kan skelne mellem børn i risiko for alvorlige sprogforståelsesvanskeligheder og børn med upåfaldende sprogudvikling. Det vil give et langt stærkere grundlag for samarbejdet mellem indskolingslærere, logopæder, læsevejledere og DSA-vejledere, når de skal prioritere resurser og tilrettelægge sammenhængende indsatser for elever med alvorlige og vedvarende sprogforståelsesvanskeligheder.
Projektet er støttet af Børne- og Undervisningsministeriets udlodningsmidler til undervisning.
Birgitte Dahlerup Thunbo
Audiologopæd, PPR Rudersdal
E-mail: bda@hum.ku.dk
Rikke Vang Christensen
Lektor, Københavns Universitet
E-mail: rikkec@hum.ku.dk
Anne-Mette Veber Nielsen
Specialkonsulent, Nationalt Videncenter for Ordblindhed og andre Læsevanskeligheder
E-mail: amvn@kp.dk
Tlf.: 4189 7443
Audiologopædisk Forening
Hjemmeside: www.alf.dk
Nationalt Videncenter for Læsning (2021, november). Indsatser for elever med sprogforståelsesvanskeligheder. https://videnomlaesning.dk/media/5081/indsatser-for-elever-med-sprogforstaaelsesvanskeligheder-udpakket.pdf
Viden om Literacy nr. 38 (in prep.). Nationalt Videncenter for Læsning.
Hør også om projektet på konferencen Ord 25:
Birgitte Dahlerup Thunbo (d. 23. september 2025 kl. 13.15 - Tema 6B). 'Ordforrådsvanskeligheder hos yngre børn – hvordan måler man kvaliteten i ordforrådet?' på konferencen Ord25 - En konference om ordblindhed og andre læsevanskeligheder.