Er du som læsevejleder nysgerrig på DLD og ønsker at få mere viden og inspiration til at vejlede og samarbejde om elever med DLD - så er dette kursus noget for dig.
Henvender sig til:
Læsevejledere i grundskolen.
Målet med kurset:
Du får grundlæggende viden om DLD (developmental language disorder; udviklingsmæssig sprogforstyrrelse). Du får perspektiver på afgrænsning af DLD, herunder overlap mellem DLD og ordblindhed. Du får indsigt i forskelle i terminologi, der er vigtige i det tværfaglige samarbejde. Du får indblik i, hvilke skriftsprogsvanskeligheder der kan følge med DLD. Du får idéer til undervisning og hjælpemidler, særligt på mellemtrinnet. Du bliver opmærksom på aktiviteter og redskaber, du allerede har i værktøjskassen, og bud på relevante justeringer.
Indhold:
Vi lægger ud med at komme grundigt omkring definitionen og afgrænsningen af DLD samt de problematikker, der knytter sig hertil. På kurset har vi særligt fokus på at klæde læsevejlederen på til det tværfaglige samarbejde omkring elever med DLD i skolen, og et omdrejningspunkt er derfor også, hvad læsevejlederens rolle er i dette samarbejde. Vi afprøver i fællesskab redskaber fra bl.a. nvol.dk. Vi ser på hensigtsmæssig kommunikation og organisering af undervisning, når elever i klassen har sprogforstyrrelser. Vi ser på, hvad der kendetegner god undervisning for elever med og uden sprogforstyrrelser, når det gælder ordkendskab og læseforståelse på mellemtrinnet. Vi udforsker og drøfter brug af læringsteknologi, der potentielt kan være en støtte for elever med sprogforstyrrelser.
Kursusformen vil veksle mellem oplæg, konkrete øvelser og drøftelser.