Nationalt videnscenter for Ordblindhed og Læsevanskeligheder.

Nationalt Videncenter for Ordblindhed
og andre Læsevanskeligheder
Humletorvet 3
1799 København V
+45 41 89 90 90
kontakt@nvol.dk

EAN 5798009882882
CVR 30891732

Direkte undervisning 

At lære at koble bogstaver og lyd lettes, når undervisningen er direkte. At undervisningen er direkte, betyder fx, at læreren tydeligt forklarer og viser for eleverne, hvordan man gør, når man læser eller staver ord ved at koble bogstaver og sproglyde. Her kan man fx inddrage elementer, som fungerer som holdepunkt for hukommelsen i form af konkrete bogstaver (klodser, magneter, hårdt skum eller andet) og ord skrevet på tavle/smartboard. Selvom eleverne endnu ikke kan læse ord, kan de genkende bogstaver i ord og understøttes i deres opmærksomhed på, at der er sammenhæng mellem lyde i talte ord og bogstaver i skrevne ord. 

Systematisk undervisning 

Det har positiv betydning for udviklingen af elevernes læse- og stavefærdigheder, når undervisningen er systematisk. Med systematisk menes, at bogstaver og lyde introduceres i en særlig rækkefølge, så det er sværhedsgraden af bogstav-lyd-forbindelserne, der bestemmer rækkefølgen, frem for fx placeringen i alfabetet.  

Involver forskellige aktører 

Skolens pædagogiske personale, læsevejlederen, skolens pædagogiske leder og forældrene skal samarbejde om den forebyggende og foregribende indsats for elever i risiko for afkodnings- og stavevanskeligheder. Det pædagogiske personale i børnehaveklasse og 1. klasse spiller en afgørende rolle i at tilrettelægge og gennemføre den almene differentierede undervisning. Skolens læsevejleder giver faglig vejledning og sparring til det pædagogiske personale i børnehaveklasse og 1. klasse om, hvordan de kan gribe den forebyggende og tidlige læse- og staveindsats an. Læsevejlederen kan også hjælpe med at udvikle konkrete forløb samt eventuelt varetage en del af undervisningen. Mange kommuner har desuden en læsekonsulent ansat, som bl.a. fungerer som faglig sparringspartner for læsevejledere på kommunens skoler. 

Indsatser på forskellige niveauer 

For at sikre systematik i skolens arbejde med at forebygge afkodnings- og stavevanskeligheder blandt elever i børnehaveklasse til og med 2. klasse kan det være hjælpsomt at organisere de forebyggende indsatser på flere niveauer, som afspejler en stigende intensitet i indsatsen omkring eleven. Hvor omfattende og vedvarende elevens vanskeligheder med at tilegne sig læsning er, har afgørende betydning for, hvilket niveau af indsats eleven vil have brug for. Relevante niveauer i indsatser til elever i risiko for afkodningsvanskeligheder kan omfatte undervisningsdifferentiering i den almene undervisning, målrettet gruppebaseret undervisning og særlig tilrettelagt en-til-en-undervisning med styrkede muligheder for at tilrettelægge indsatser med udgangspunkt i den enkelte elev på baggrund af løbende og systematiske test og evalueringer. Læs mere om indsatsniveauer her.

Del siden på email

Du deler et link til siden: Læringsmiljøet